FacebookTwitter
Mijn 4M menu

Log in

April 2009

Vanuit het perspectief van een deelnemer uit de VBG (Groningen): "Het is donderdagavond, koud en helder. Zo’n 80 kerels komen in een 20 tal auto’s het parkeerterein oprijden. We zijn midden in de Belgische Ardennen. Deze kerels komen uit verschillende kerken en gemeentes in Nederland, waaronder zo’n 25 uit de VBG. Direct worden ze verdeeld over de parkeerplaats in 11 verschillende teams. De autosleutels, horloges, rookartikelen, portemonnees en mobieltjes moeten worden ingeleverd. Alle andere spullen, waaronder slaapzak, toilettas, extra kleren en schoenen e.d. wordt op vakkundige wijze opgerond in een stuk landbouwplastick, waarna het geheel aan de uiteinden wordt vastgebonden tot een soort autoband. De officiële naam is ‘berenlul’... Deze wordt over de schouders gegooid en vervolgens krijgen de teams de opdracht om met hun coaches naar het 1e kamp te wandelen. En welgemoed gaan de kerels op weg. Op weg waar naar toe? Ze hebbben geen enkel idee!
Het is inmiddels vrijdagavond, we zijn op kamp 2, waar de teams binnen komen strompelen. De eersten konden nog net voor de regen hun tent (2 balken, een dekkleed en wat touwtjes) opzetten, waar ze dan precies mannetje aan mannetje in kunnen liggen. Verreweg de meeste teams komen aan in de stromende regen en een en al blubber! De lontjes van de kerels zijn kort, zeer kort! De hele dag hebben ze urenlang met hun hebben en houwen gezeuld. Er kwam maar geen einde aan! Het werd donker en nog was men er niet. En nu die regen en die maatjes die maar niks doen, die uitgeteld in de modder liggen! Wat is er veel gescholden op elkaar, maar bovenal de leiding kreeg het te verduren. Dit was toch niet normaal? De nacht van te voren hebben ze nauwelijks rust gehad, laat staan slaap. Ja, sommigen hebben helemaal geen oog dicht gedaan, omdat ze zonodig moesten wachtlopen. Want als men niet oplette, kon zomaar je watervoorrraad worden gestolen of iets anders.

De laatste groep kwam na 23.00 uur binnenglibberen. Helaas is deze groep niet langer meer gemotiveerd en wordt met een auto teruggebracht naar hun auto, waarna ze direct terug naar huis rijden. De rest kan die nacht redelijk rustig slapen. ’s Morgens is het weer inpakken geblazen, snel ontbijten (zondere tafel of stoel), een korte dagopening en lopen maar weer met al die drijfnatte zooi. Er staan voor hen nog diverse programma’s te wachten.

Zaterdagavond. Het is nog vroeg en dus volop licht. Men heeft 2000 meter in de rivier tegen de stroom op moet boksen, de “Jabboksworsteling”. Daarna de Golgothaloop met een zware ronde balk van 3 meter dwars op je schouders de heuvel op, waarna in looppas naar het kamp rennen, waar ze bij aankomst de balk mochten afleggen bij het kruis. Meer dan de helft stort daar neer en alle emoties komen naar boven. Allemaal super zachte jongens. Wat een verandering qua uitstraling! Als we er allemaal zijn mag ieder zijn zondelast op papier schrijven en dit nagelen aan het kruis, waarna we gezamelijk staande avondmaal vieren. Daarna worden de papiertjes van het kruis gehaald en in ’t kampvuur geworpen, weg met maskers! Wat een eenheid! En dan... is het tijd voor de BBQ met een biertje! Heerlijk!

Zondagmorgen. We prijzen onze Heer vanuit een gereinigd hart en uit volle borst. Er komen spontane getuigenissen. “Dit had ik nodig! Dat verdwalen... en al die regen... en die broer, die niet langer meer kon en wij op sleeptouw moesten nemen, dat hadden we nodig om verbroken te worden”. Wat een eer aan God in die getuigenissen!

Zondagmiddag, de zon schijnt weer volop! Na een uur huppelen met onze bepakking zijn we op de parkeerplaats bij onze auto’s. De jongens die hun sigaartjes een paar dagen eerder moesten inleveren lieten de geur van hun teruggekregen sigaartjes rijkelijk over de parkeerplaats gaan. Er wordt hartelijk afscheid genomen en de leiding krijgt nu de allerbeste complimenten. “Geweldig, bedankt!” En één voor één draaiden de auto’s met geopende raampjes en daaruit stekende hoofden met de aanhoudende kreet “Freedom!!!” de parkeerplaats af richting huiswaarts.

Stichting de 4e Musketier

Postbus 40062
7504 RB ENSCHEDE

CONTACT

KVK: 08177329
BTW: NL819575136B01