FacebookTwitter
Mijn 4M menu

Log in

April 2009

Vanuit het perspectief van een deelnemer uit de VBG (Groningen): "Het is donderdagavond, koud en helder. Zo’n 80 kerels komen in een 20 tal auto’s het parkeerterein oprijden. We zijn midden in de Belgische Ardennen. Deze kerels komen uit verschillende kerken en gemeentes in Nederland, waaronder zo’n 25 uit de VBG. Direct worden ze verdeeld over de parkeerplaats in 11 verschillende teams. De autosleutels, horloges, rookartikelen, portemonnees en mobieltjes moeten worden ingeleverd. Alle andere spullen, waaronder slaapzak, toilettas, extra kleren en schoenen e.d. wordt op vakkundige wijze opgerond in een stuk landbouwplastick, waarna het geheel aan de uiteinden wordt vastgebonden tot een soort autoband. De officiële naam is ‘berenlul’... Deze wordt over de schouders gegooid en vervolgens krijgen de teams de opdracht om met hun coaches naar het 1e kamp te wandelen. En welgemoed gaan de kerels op weg. Op weg waar naar toe? Ze hebbben geen enkel idee!


Wat moet ik meenemen naar het weekend?

De benodigdheden voor een weekend staan op een paklijst. Je moet meenemen wat op die paklijst staat. Niet meer, maar ook niet minder. Per weekend is een paklijst opgesteld deze kun je vinden op de website onder het gekozen weekend. Denk ook aan het lenen van spullen van anderen, of het verdelen van spullen met je team.

Hoe is het weer tijdens het weekend? Waar moet ik rekening mee houden?

De materialen en kledingvoorschriften op de paklijst zijn afgestemd op de (weers)omstandigheden die tijdens het weekend kunnen plaatsvinden. Als je meeneemt wat op de paklijst staat, dan ben je goed voorbereid op het weer dat gaat komen.

Wat krijgen we te eten tijdens het weekend?

Wij zorgen voor voldoende eten en drinken tijdens het weekend. Wat je te eten krijgt maken wij niet van tevoren bekend. Bij je aanmelding kun je wel aangeven of je bepaalde allergieën hebt. Daar wordt zoveel als mogelijk rekening mee gehouden.

Mag ik zelf eten meenemen?

Het is niet toegestaan zelf eten of drinken mee te nemen. De enige uitzondering hierop is de op de paklijst aangegeven hoeveelheid drinkwater die je mee moet nemen naar de start van het weekend.

Mag je roken tijdens het weekend?

Nee. Het is niet toegestaan om te roken tijdens het weekend.

Ik heb een allergie, houden jullie daar rekening mee?

Met allergieën en dieetwensen op medische gronden kan in veel gevallen rekening worden gehouden, laat dit op tijd aan ons weten door op het inschrijfformulier jouw allergieën aan te geven.

Ik volg een dieet, kan daar rekening mee worden gehouden?

We kunnen helaas geen rekening houden met een dieet wat niet op medische gronden gevolgd wordt.

Ik gebruik medicijnen, mag ik die tijdens het weekend blijven innemen?

Medicijnen op doktersvoorschrift moet je gewoon blijven gebruiken tijdens het weekend. Geef wel van tevoren aan dat je medicijnen gebruikt en welke medicijnen dat zijn. Dit kan je aangeven in het inschrijfformulier.

Waar kan ik het programma vinden?

Het programma wordt van tevoren niet bekend gemaakt. Je gaat een avontuur beleven, waarbij je zonder programmaboekje op reis gaat.

Waarom mag ik geen fotocamera meenemen?

Tijdens het weekend is er altijd een fotograaf vanuit 4M mee. Beleef alles via je eigen zintuigen, wij zorgen voor de mooie plaatjes.

Klopt het dat ik geen telefoon en horloge mee mag nemen?

Ja, deze heb je tijdens het weekend niet nodig. We willen graag dat je volledig los komt van thuis en je dagelijkse leven, dit kan alleen als je geen afleiding hebt van je telefoon of van tijd.

Ik mag geen telefoon mee, maar hoe kan het thuisfront mij dan bereiken bij een noodsituatie?

Op de website staan de noodnummers voor de thuisblijvers, bij nood kan het thuisfront deze nummers bellen, wij zorgen ervoor dat jullie in contact komen met elkaar. De crew heeft hun telefoon tijdens het weekend bij zich om altijd bereikbaar te zijn.

Kan ik benodigde spullen via jullie aanschaffen of huren?

Nee, je bent zelf verantwoordelijk voor de benodigde spullen. Probeer deze te lenen van vrienden, familie e.d. of schaf spullen tweedehands aan.


Het is inmiddels vrijdagavond, we zijn op kamp 2, waar de teams binnen komen strompelen. De eersten konden nog net voor de regen hun tent (2 balken, een dekkleed en wat touwtjes) opzetten, waar ze dan precies mannetje aan mannetje in kunnen liggen. Verreweg de meeste teams komen aan in de stromende regen en een en al blubber! De lontjes van de kerels zijn kort, zeer kort! De hele dag hebben ze urenlang met hun hebben en houwen gezeuld. Er kwam maar geen einde aan! Het werd donker en nog was men er niet. En nu die regen en die maatjes die maar niks doen, die uitgeteld in de modder liggen! Wat is er veel gescholden op elkaar, maar bovenal de leiding kreeg het te verduren. Dit was toch niet normaal? De nacht van te voren hebben ze nauwelijks rust gehad, laat staan slaap. Ja, sommigen hebben helemaal geen oog dicht gedaan, omdat ze zonodig moesten wachtlopen. Want als men niet oplette, kon zomaar je watervoorrraad worden gestolen of iets anders.

De laatste groep kwam na 23.00 uur binnenglibberen. Helaas is deze groep niet langer meer gemotiveerd en wordt met een auto teruggebracht naar hun auto, waarna ze direct terug naar huis rijden. De rest kan die nacht redelijk rustig slapen. ’s Morgens is het weer inpakken geblazen, snel ontbijten (zondere tafel of stoel), een korte dagopening en lopen maar weer met al die drijfnatte zooi. Er staan voor hen nog diverse programma’s te wachten.

Zaterdagavond. Het is nog vroeg en dus volop licht. Men heeft 2000 meter in de rivier tegen de stroom op moet boksen, de “Jabboksworsteling”. Daarna de Golgothaloop met een zware ronde balk van 3 meter dwars op je schouders de heuvel op, waarna in looppas naar het kamp rennen, waar ze bij aankomst de balk mochten afleggen bij het kruis. Meer dan de helft stort daar neer en alle emoties komen naar boven. Allemaal super zachte jongens. Wat een verandering qua uitstraling! Als we er allemaal zijn mag ieder zijn zondelast op papier schrijven en dit nagelen aan het kruis, waarna we gezamelijk staande avondmaal vieren. Daarna worden de papiertjes van het kruis gehaald en in ’t kampvuur geworpen, weg met maskers! Wat een eenheid! En dan... is het tijd voor de BBQ met een biertje! Heerlijk!

Zondagmorgen. We prijzen onze Heer vanuit een gereinigd hart en uit volle borst. Er komen spontane getuigenissen. “Dit had ik nodig! Dat verdwalen... en al die regen... en die broer, die niet langer meer kon en wij op sleeptouw moesten nemen, dat hadden we nodig om verbroken te worden”. Wat een eer aan God in die getuigenissen!

Zondagmiddag, de zon schijnt weer volop! Na een uur huppelen met onze bepakking zijn we op de parkeerplaats bij onze auto’s. De jongens die hun sigaartjes een paar dagen eerder moesten inleveren lieten de geur van hun teruggekregen sigaartjes rijkelijk over de parkeerplaats gaan. Er wordt hartelijk afscheid genomen en de leiding krijgt nu de allerbeste complimenten. “Geweldig, bedankt!” En één voor één draaiden de auto’s met geopende raampjes en daaruit stekende hoofden met de aanhoudende kreet “Freedom!!!” de parkeerplaats af richting huiswaarts.

Stichting de 4e Musketier

Postbus 1119
8001 BC  ZWOLLE

CONTACT

KVK: 08177329
BTW: NL819575136B01