FacebookTwitter
Mijn 4M menu

Log in

Oktober 2011

Arise LIFE 19 maart

De Arise LIFE meeting van donderdag 19 maart is geannuleerd.

3-5 april Arise Vlieland

Het Arise weekend naar Vlieland die gepland stond van 3-5 april is verplaatst naar 2-4 oktober dit jaar.

7-10 mei Arise Picos

Het Arise weekend naar Picos die gepland stond van 7-10 mei is verplaatst naar 6-9 mei 2021.


200 deelnemers en 50 man begeleiding verzamelt zich donderdag 27 oktober in de Ardennen. De deelnemers, goed getraind, maar niet wetend wat hun te wachten staat, zijn gefocust. Er is geen bravoure, geen opschepperij, geen dikdoenerij. Iedereen beseft dat zij de komende dagen weleens dieper zullen kunnen gaan dan zij gewend zijn… en dan is de grote vraag: Do I have what it takes? Ben ik een echte man? Ben ik sterk genoeg? Zal ik mijn teamgenoten niet teleurstellen?

Na een korte nachtelijke mars open de mannen een vallei in. Fakkels verlichten het bospad en opeens doemt, dreigend in de nacht, een kasteel voor hen op. Groots. Ongenaakbaar. Hier worden zij verwacht. Jan Stoorvogel, spreekt de mannen toe: ‘We gaan een reis maken, geïnspireerd door het leven van een bijzondere man: Jozef. Hij wist hoe hij met uitdagingen moest omgaan, hij weerstond verleiding en zijn leven droeg veel vrucht. Daar verlangen wij naar!’ De mannen worden de verschillende vertrekken van het kasteel doorgeleid en krijgen uiteindelijk de opdracht voor het weekend: een 40-uurs challenge. 40 uur!

Waarom? Omdat 40 in de Bijbel een heilig getal is. 40 staat voor het verkennen van nieuw gebied, voor het uitoefenen van je regering, voor het voorbereid worden op iets nieuws, voor een periode van boetedoening, voor verwachting, voor oordeel over de zonde, voor voorbede voor onbekeerde mensen en voor het ontmoeten van de glorie van God. Acht betekenissen van 40. En God heeft voor elke deelnemer minimaal één van deze acht betekenissen als doel voor hun 40-uurs challenge.

Voordat de challenge begint krijgen de mannen eerst 3 uur slaap. Om 6 uur gaat het los. De 22 teams lopen een magnifieke tocht door overweldigend natuurschoon. Het is heerlijk weer, de bossen lijken in brand te staan, zo fel schitteren het rood, groen en geel van de herfstbladeren. Terwijl ik voor de teams uit wandel moet ik af en toe bijna huilen, zo diep ben ik geroerd door de schoonheid van de schepping. Tijdens de tocht krijgen de mannen korte Bijbelstudies op markante punten. De wandeltocht is een fysieke uitdaging met geestelijke input.

Aan het eind van de dag druppelen de teams binnen bij het verzamelpunt voor het avondeten. Er zit ruim vier uur tussen het eerste en het laatste team. De eerste teams rollen zich uitgeput in hun slaapzak en slapen de slaap van de rechtvaardigen. Blaren worden behandeld, spieren gemasseerd, de innerlijke mens versterkt.
Wanneer alle teams present zijn gaat het verder: naar het vliegveld van Spa. In een amfitheater bij twee straaljagers spreekt Eugene Poppe over het belang van dromen: ‘Jozef kreeg dromen van God. Veel mannen durven niet meer te dromen, maar God wil je nieuwe dromen geven en oude dromen afstoffen. Hoe heeft God vandaag tot je gesproken?’ De mannen zijn geraakt en schrijven dromen op een verwerkingsvel.

Na het vliegveld begint de uitputtingsslag. Het is nog zo’n 14 kilometer lopen naar het eindpunt van de dagmars. Het is inmiddels middernacht, we zijn al de hele dag in touw. In colonne lopen we verder. Na enkele kilometers komt de vrachtwagen de rugzakken ophalen. Bussen vervoeren de mannen die niet meer kunnen lopen naar het eindpunt. De rest loopt stug door, onderweg aangevuurd door de Musketiersprekers die Bijbelteksten door de kraakheldere nacht roepen. Door en door gaat het. Acht kilometer lijkt er wel twaalf. Maar na wat een eindeloze tocht lijkt komen we aan op een pleintje in La Gleize.

Er is vis. Veel vis.
En er zijn veel uitgeputte mannen.
En we zijn nu op de helft van de challenge…

Het nachtprogramma wordt doorgeworsteld: breken met de 7 hoofdzonden, ons hart openen voor gerechtigheid. Het blijkt teveel van het goede. Om geestelijke lessen te doorleven is een zekere mate van fitheid een vereiste. En fit, dat zijn we allang niet meer. Hier en daar vallen mannen flauw. Blijven zitten, of liggen. De EHBO draait overuren. Teamgenoten dragen elkaar. Musketiermedewerkers moedigen aan en dienen waar ze kunnen. Het is een troep vagebonden, rauwe bonken, 250 doodvermoeide kerels, maar desalniettemin vastbesloten hun challenge tot een goed einde te brengen.

Tegen het ochtendgloren krijgen de mannen twee uur rust. Matjes worden in het natte gras uitgerold, mannen kruipen met kleren en al hun slaapzak in. Tentjes blijven in de zak, we zijn te moe. Het is een bizar gezicht: een weitje, ergens in de Ardennen, met enkele honderden mannen, slapen in de open lucht. Back to basic.

Om 8 uur ontwaakt de weide spontaan. De mannen kleden zich aan, ontbijten wat en stellen zich in gelid op. We bereiden ons voor op een nieuwe dag, het laatste deel van de challenge. Wij erkennen dat het een zware nacht was, maar dat we ongelofelijk trots zijn op deze kerels, nu alweer op de been. Uitgeput, maar gretig – wat gaat deze dag ons brengen…

Een parcours Musketier! 11 uitdagende games, team tegen team… vuur maken zonder vuur, de gauntlet overleven, elkaar van een paal afmeppen, worstelen, paal werpen, kruisboogschieten – het kan allemaal niet op. Kleren scheuren, tanden gaan door de lip, mannen vallen om en gaan weer door… er is gelach, geschreeuw, enthousiasme…

Na de games komt de climax. Hier zijn we voor gekomen. De Jabbokworsteling. De Golgothaloop. De mannen worstelen zich door het ijskoude water. Knielen, vallen, bidden, roepen, huilen, struikelen… Mannen rennen met grote balken, strompelen met nog grotere balken – allemaal in het besef: Jezus is nog dieper gegaan voor ons…

We zien de glorie van God!

Vele mannen geven hun hart voor het eerst aan de Here Jezus. Hoe kan het eigenlijk ook anders. Hij was zó dichtbij. Zó tastbaar, zó voelbaar aanwezig, dwars door alle ontberingen en ellende heen.

De mannen krijgen hun rode polo.

De mannen worden Musketier.

De Musketiers vieren hun overwinning met een heerlijke BBQ.

Zondagochtend brengen bussen de Musketiers naar het kasteel terug. Daar begin de beproeving, daar eindigen we. De getuigenissen volgen elkaar in rap temp op, de ene nog mooier dan de andere, de collecte brengt 12.000 euro op, voor de allerarmsten in Rwanda en Oeganda, 16 kinderen vinden een sponsor, iedereen krijgt het boek Onderweg met Jozef om de lessen van de afgelopen dagen te herlezen.

We zijn klaar en voelen ons herboren.

Uitgeput, met wonden en littekens op ons lijf, keren we huiswaarts, in het besef dat we leven, intenser dan voor het weekend, met een hart gevuld met vreugde!Stichting de 4e Musketier

Postbus 1119
8001 BC  ZWOLLE

CONTACT

KVK: 08177329
BTW: NL819575136B01