FacebookTwitter
Mijn 4M menu

Log in

April 2010

Hoe beschrijf je een onbeschrijfelijk weekend? Een weekend waarin alles precies klopte, een weekend van puur geluk. Argumentum omni denudatum ornamento: de kern ontdaan van alle versierselen; dat is waar de 4e Musketier voor staat. Dat is waar het in Schotland om ging.


De Cairngorms – overweldigend natuurschoon. Kleuren zo intens dat je hersenen het nauwelijks kunnen registreren, adelaars waar je maar keek, een lieflijk dal dat in de warme aprilzon deed denken aan het paradijs. 80 mannen in ongerepte natuur, zonen van een ongetemde God. Nergens smaakt whisky zo lekker als bij een kampvuur in de Schotse Hooglanden, nergens is water zo puur als in de Schotse bergrivieren, nergens smaken vis en varken zo mals als op de paarse heide van het zuidelijkste Arctische gebied.

Twee bergen stonden centraal: Devils Point en 777.

Devils Point, temidden van mooie, ronde met sneeuw bedekte toppen klauwt opeens een gitzwart rotsmassief loodrecht de lucht in. Niets moois is er aan deze berg. Mordor. De mannen hebben zes, zeven, acht uur gelopen om Devils Point te bereiken. Uitgeput zakken ze neer en horen ze over sociale ongerechtigheid, de centra van duivelsmacht in onze wereld. Waar ben jij tegen? Wat maakt jou ziek? Hoe ga jij een positief verschil maken in inktzwarte duisternis? Zoek een steen. Zo groot of klein als God je het hart geeft om te dragen. Welke last mag Hij je meegeven, de wereld in, je leven in? Met de steen verdwijnen de mannen, één voor één, een kleine berghut in. In de hut hangen foto’s. Hartverscheurende foto’s. Verlicht door een walmende fakkel. Beelden in een schilderij van overweldigende natuur. Verdorvenheid temidden van zuivere sereniteit. Het klapt naar binnen, doet mannen naar adem snakken. Tranen zijn niet genoeg. Ze wankelen naar buiten. Op zoek. Naar God. Naar een missie. Het pad voert naar boven. Beklim Devils Point. Overwin Devils Point. De schouders hangen, de last is zwaar, de gebeden zuchten. Maar de tred gaat voort. Veerkracht brengt ze verder. Er moet en zal een verschil gemaakt worden, voor groot en klein. Voor de zoon met PDDNos, thuis. Voor het pleegkind dat morgen opgehaald wordt. Voor de armen ver weg. Voor de verworpenen dichtbij.

Maar de top bereik je niet. Dat hoeft niet. Dat kan niet. Jezus heeft dat al gedaan. Dat hebben we gevierd op een andere berg. Op de top: op 777 meter hoogte. Daar vierden we de overwinning van Jezus op de dood met een avondmaal zoals niemand tot nog toe had beleefd. Indrukwekkend en inspirerend.

Aangeraakt en vol energie struikelden 80 mannen de berg weer af naar het bivak. Waar een heel varken aan het spit ronddraaide en vakkundig werd aangescheden en mans gemaakt. De dag erna vlogen we terug naar de plek waar het echt moet gebeuren: de gezinnen, het werk en de kerk. Klaar om als Musketiers te leven in dienst van de Koning!

Stichting de 4e Musketier

Postbus 40062
7504 RB ENSCHEDE

CONTACT

KVK: 08177329
BTW: NL819575136B01