FacebookTwitter
Mijn 4M menu

Log in

April 2010

Hoe beschrijf je een onbeschrijfelijk weekend? Een weekend waarin alles precies klopte, een weekend van puur geluk. Argumentum omni denudatum ornamento: de kern ontdaan van alle versierselen; dat is waar de 4e Musketier voor staat. Dat is waar het in Schotland om ging.

Hoe fit moet ik zijn om te kunnen deelnemen?

Een minimale conditie is vereist om deel te nemen aan een karakterweekend. Een half uur hardlopen, dertig keer opdrukken, zonder hijgen de trap op lopen, dat zijn wel minimumvereisten. Tijdens het weekend, draag je jouw bepakking mee. Goede voorbereiding is het halve werk. Train jezelf door te wandelen met bepakking.

Wat als ter plekke blijkt dat ik het fysiek niet aankan?

Wanneer blijkt dat je de fysieke reis echt niet aankan, word je op zware stukken uit het programma gehaald en wacht je in een basecamp. Vaak kun je de volgende dag weer aansluiten.

Hoe hebben jullie de EHBO geregeld?

De 4e Musketier neemt minimaal één EHBO-er mee tijdens het weekend in het buitenland. Tijdens de winterweekenden in Nederland is er niet altijd een EHBO-er op locatie aanwezig. Als team heb je een noodtelefoon mee en de hulpdiensten in de omgeving zijn dichtbij.

Als ik geen telefoon mee mag nemen, hoe kan ik hulp inschakelen in geval van nood?

Het is niet toegestaan een horloge, telefoon, foto- en filmapparatuur mee te nemen en/of te gebruiken. Per team worden twee opgeladen telefoons meegenomen die in een daartoe uitgereikt noodpakket kunnen worden opgeborgen. In geval van nood kan een van deze telefoons worden gebruikt volgens de bijgeleverde instructie.

Wat voor verzekering(en) moet ik afsluiten?

Je dient zelf afdoende verzekerd te zijn tegen alle schade door jou toegebracht aan anderen en/of eigendommen van anderen. De aangewezen verzekering hiervoor is een Aansprakelijkheidsverzekering Particulier (AVP) die geldig is in het land waar het weekend plaatsvindt. Daarnaast dien je te beschikken over een adequate reis- en ziektekostenverzekering die geldig is in het land waar het weekend plaatsvindt, inclusief eventuele repatriëringskosten. Je moet verzekerd zijn voor deelname aan een buitensport activiteit in de categorie avontuurlijk en/of gevaarlijk in het land waar een weekend plaatsvindt. Indien je verzekeringsmaatschappij dit heeft uitgesloten, dan dien je hiervoor een aparte verzekering af te sluiten. Een weekend kan door de verzekeringsmaatschappij worden beoordeeld als avontuurlijk of gevaarlijk. Dit verschilt per verzekering.


De Cairngorms – overweldigend natuurschoon. Kleuren zo intens dat je hersenen het nauwelijks kunnen registreren, adelaars waar je maar keek, een lieflijk dal dat in de warme aprilzon deed denken aan het paradijs. 80 mannen in ongerepte natuur, zonen van een ongetemde God. Nergens smaakt whisky zo lekker als bij een kampvuur in de Schotse Hooglanden, nergens is water zo puur als in de Schotse bergrivieren, nergens smaken vis en varken zo mals als op de paarse heide van het zuidelijkste Arctische gebied.

Twee bergen stonden centraal: Devils Point en 777.

Devils Point, temidden van mooie, ronde met sneeuw bedekte toppen klauwt opeens een gitzwart rotsmassief loodrecht de lucht in. Niets moois is er aan deze berg. Mordor. De mannen hebben zes, zeven, acht uur gelopen om Devils Point te bereiken. Uitgeput zakken ze neer en horen ze over sociale ongerechtigheid, de centra van duivelsmacht in onze wereld. Waar ben jij tegen? Wat maakt jou ziek? Hoe ga jij een positief verschil maken in inktzwarte duisternis? Zoek een steen. Zo groot of klein als God je het hart geeft om te dragen. Welke last mag Hij je meegeven, de wereld in, je leven in? Met de steen verdwijnen de mannen, één voor één, een kleine berghut in. In de hut hangen foto’s. Hartverscheurende foto’s. Verlicht door een walmende fakkel. Beelden in een schilderij van overweldigende natuur. Verdorvenheid temidden van zuivere sereniteit. Het klapt naar binnen, doet mannen naar adem snakken. Tranen zijn niet genoeg. Ze wankelen naar buiten. Op zoek. Naar God. Naar een missie. Het pad voert naar boven. Beklim Devils Point. Overwin Devils Point. De schouders hangen, de last is zwaar, de gebeden zuchten. Maar de tred gaat voort. Veerkracht brengt ze verder. Er moet en zal een verschil gemaakt worden, voor groot en klein. Voor de zoon met PDDNos, thuis. Voor het pleegkind dat morgen opgehaald wordt. Voor de armen ver weg. Voor de verworpenen dichtbij.

Maar de top bereik je niet. Dat hoeft niet. Dat kan niet. Jezus heeft dat al gedaan. Dat hebben we gevierd op een andere berg. Op de top: op 777 meter hoogte. Daar vierden we de overwinning van Jezus op de dood met een avondmaal zoals niemand tot nog toe had beleefd. Indrukwekkend en inspirerend.

Aangeraakt en vol energie struikelden 80 mannen de berg weer af naar het bivak. Waar een heel varken aan het spit ronddraaide en vakkundig werd aangescheden en mans gemaakt. De dag erna vlogen we terug naar de plek waar het echt moet gebeuren: de gezinnen, het werk en de kerk. Klaar om als Musketiers te leven in dienst van de Koning!

Stichting de 4e Musketier

Postbus 1119
8001 BC  ZWOLLE

CONTACT

KVK: 08177329
BTW: NL819575136B01