Mijn 4M menu

Log in

Log in

Pionieren

BLOG

Door Henk Stoorvogel

DE NOODZAAK VAN EINDELOOS PIONIEREN

Veel ondernemers pionieren om te blijven bestaan. Als een bedrijf groeit of al wat ouder is, is het noodzakelijk om te innoveren. Een bedrijf dat institutionaliseert heeft rebellen nodig die buiten de gebaande paden durven gaan, om het bedrijf van nieuwe impulsen te voorzien.

PIONIEREN OM TE BESTAAN OF BESTAAN OM TE PIONIEREN

Er zijn ondernemers die pionieren om te blijven bestaan. Er zijn echter ook ondernemers die bestaan om te pionieren. Zij kunnen het niet helpen. Zij starten gewoon steeds weer wat nieuws. Wanneer de ondernemers die pionieren om te blijven bestaan en de ondernemers die bestaan om te pionieren elkaar vinden, kunnen er geweldige dingen ontstaan.

PIONIEREN VANUIT PASSIE EN IDEALEN

Het echte pionieren vindt meestal niet plaats vanwege profit, maar vooral vanwege people, planet of purpose. De ondernemer voelt dat hij iets móet doen, zoals Erik Hazelhoff Roelfzema, de vermaarde soldaat van Oranje. Toen de Duitsers Nederland bezetten, kwam hij in het verzet. Op de Universiteit van Leiden organiseerde hij een actie tegen de Duitsers die tot gevolg had dat de universiteit werd gesloten. Zijn vriend was kwaad op hem. Door Erik’s onbezonnenheid kon hij nu zijn studie niet afmaken. Erik haalde zijn schouders op en zei iets als: ‘Soms kun je gewoon niet anders. Dan móet je gewoon iets doen.’

WAAR BEN JE TEGEN?

De Soldaat van Oranje was een pionier in het verzet en werd Engelandvaarder. Hij was bereid een hoge prijs te betalen en enorme risico’s te lopen omdat hij ergens tegen was – en omdat hij ergens voor was. Hij was een man van passie en idealen. In het woord passie zit het woord pascho: lijden. Onze hartstocht kent dus een negatief geladen brandstof. Omdat we ergens tegen zijn, of ergens aan lijden, komen we in het verzet, worden we rebel en gaan we pionieren.

WAAR BEN JE VOOR?

Pionieren is echter niet alleen negatief geladen. Het is ook positief gemotiveerd, door idealen. Erik was tégen de Duitse bezetting en vóór een vrij Nederland. Zowel zijn passie als zijn idealen vormden de brandstof voor zijn hartstochtelijk pionieren in oorlogstijd.

TWEE VRAGEN

Wanneer wij de pionier in onszelf willen opzoeken zijn dit twee belangrijke vragen:

  • Waar ben ik tegen? Wat maakt mij boos? Wat maakt mij onpasselijk? Waar wil ik echt iets aan doen?
  • Waar ben ik voor? Voor welk ideaal ben ik bereid risico’s te lopen? Welk goed is het waard om voor te vechten?

De podcast Stadspoort gaat dieper in op deze en andere vragen en wakkert de pionier in jou aan. Nederland wacht op mannen en vrouwen die de moed hebben te pionieren om verschil te maken.

ONTMOETEN INSPIREREN VERDIEPEN

Join the 4LIFE network
 

4M Kantoor Zwolle


Punterweg 20
Zwolle