FacebookTwitter
Mijn 4M menu

Log in

Het leger van Jezus

“Ik was onderweg om mijn eigen zus te doden”, vertelt Theodore uit een door de Islam gedomineerd Oost-Afrikaans land. “Mijn zus had de islam verlaten en was christen geworden en dus moest ze dood, luidde het oordeel van de familie. Als kapitein in het leger wist ik hoe mensen te doden en dus kreeg ik de opdracht het familievonnis te voltrekken. Het liep echter allemaal anders. Ik ging naar mijn zus, maar werd plotseling erg ziek. Mijn zus sprak in de naam van Jezus genezing over mij uit en vertelde me over de liefde van God. Ik genas en in plaats van mijn zus te doden, kwam ook ik tot geloof in Jezus.” Theodore verliet vervolgens het leger en werd evangelist. Hij leidt nu met gevaar voor eigen leven een ondergronds netwerk van honderden gelovigen. Open Doors ondersteunt hem in dit gevaarlijke, belangrijke werk.

De MusketierMarathon in Uganda steunt het werk van zowel Compassion als Open Doors. Open Doors werd wat later in het traject als partner gevraagd, toen de Compassion-locatie voor de marathon al bepaald was. Om de projecten van Open Doors toch dichtbij de lopers te brengen, werden zes christenen uit de vervolgde kerk in landen in Oost-Afrika en Egypte uitgenodigd om twee dagen met ons hier in Uganda door te brengen. De OD-lopers brachtten een hele dag met hen door. Het werd een topontmoeting.

Naast Theodore waren daar ook Gladys en Damaris, twee weduwen uit Kenia, die exact een jaar geleden hun mannen op gruwelijke wijze verloren toen die samen het evangelie brachten in een stad met veel moslims en werden gelyncht door een woedende menigte. Damaris was pas acht dagen met haar man getrouwd. Het getuigenis van Gladys en Damaris is dat door alle pijn heen God nabij is en dat dit alles in Zijn plan past. Gladys en Damaris hebben de moordenaars van hun mannen vergeven en zij hopen zelfs hen met het evangelie te kunnen bereiken. Farina was er ook. Zij is een Somalische evangeliste met een moslimachtergrond, die een lang leven van afwijzing (als kind en in het huwelijk), ontbering en gevaar heeft gekend. Aangrijpend was het te horen dat zij als voormalige moslima ook afwijzing door christenen ervoer, toen kerken weigerden haar op te nemen, uit angst dat de kerk dan door moslims zou worden platgebrand en de kerkleiders vermoord. Ondanks haar eenzaamheid bleef Farina evangeliseren. Egypenaar Victor vertelde over de situatie in zijn land, de nieuwe uitdagingen voor de kerk nu de Arabische lente voor christenen blijkt een Arabische herfst te zijn en de vervolging alsmaar toeneemt. Maar God riep christenen tot gebed voor Egypte, hetgeen leidde tot een massale gebedsbeweging. Zo werd de kerk in Egypte voorbereid op wat komen zou.

De getuigenissen waren aangrijpend en uitdagend tegelijk. De tijd van gebed en fellowship was bijzonder krachtig. De lopers gingen rond onze gasten staan en zegenden hen en baden voor elk van hen. Er vloeiden tranen aan beide kanten. Tranen van verdriet en ontroering, maar ook van geluk. Geluk om gehoord te zijn, gezien en geliefd te zijn. Geluk om verbonden te zijn. Theodore huilde ook en zei ons: “Onderweg naar jullie toe heb ik maar voor één ding gebeden en dat is dat ik bemoedigd zou mogen worden. Dat heb ik zo nodig. Mijn gebed is verwoord ver boven verwachting. Dit is een cadeau van God.”

’s Avonds deelden de Open Doors-lopers hun ervaringen met de hele groep lopers, gaf Theodore een getuigenis en sprak Gertjan in devotions over Jezus, Zijn vervolgde gemeente en onze rol als Nederlandse christenmannen. Jezus is één met Zijn kerk en op een bijzondere manier met het vervolgde deel van die kerk. Vervolgde christenen zijn niet de uitzondering, wij in het westen zijn de uitzondering op de bijbelse regel dat alle ware volgelingen van Jezus vervolgd zullen worden. Vervolgde christenen hebben ons nodig, maar wij hebben hen misschien nog wel meer nodig. Als het er echt op aan komt, wie is Jezus dan voor ons en wie zijn wij voor Hem? Wij kunnen veel leren van de vervolgde kerk.

Onze toch al volle harten en hoofden zaten nog weer wat voller. Weer werd een stap gezet in de geestelijke reis die we hier met elkaar maken. God vormt en spreekt en zegent.

Voor de Koning!

Gertjan

website

KARAKTER CHALLENGE ONLINE

link

4M ACADEMY

Man zijn heeft alles te maken met verantwoordelijkheid nemen. 

Lees verder

Karakterweekend

blok karakterweekend2

Een reis van 72 uur waarbij 30 cm misschien wel de langste afstand is...

link

AFTERMOVIE 4M EVENT '20

Kijk samen met ons terug op een schitterende dag vol fantastische ervaringen en krachtige keuzes!

link

Doe een vader-tiener weekend!

VT

Een bijzonder opbouwende ervaring tussen vader en kind.

Karakter weekenden

Bekijk welke weekenden er voor dit jaar gepland zijn!

link

Log in

Stichting de 4e Musketier

Postbus 1119
8001 BC  ZWOLLE

CONTACT

KVK: 08177329
BTW: NL819575136B01