FacebookTwitter
Mijn 4M menu

Log in

We zijn van start!

Elke grote dag begint vroeg. En we zijn hier niet gekomen om te slapen. De Musketiermarathon 2013 is van start! Om 02.00 lokale tijd precies zijn de wandelaars vertrokken. Een tiental Nederlanders, vergezeld door een handvol dappere Oegandezen liepen de zwoele nacht in, richting Adwari. Pakweg tien jaar geleden vluchtten de inwoners van het noorden langs deze weggetjes voor het Kony-regime. Vandaag lopen deze Musketiers in tegengestelde richting, met een gebed van zegen en genezing op hun lippen.

Terwijl we de wandelaars een laatste inspiratiemoment gaven en samen geknield het Onze Vader baden arriveerde er een enorme politiemacht. Een colonne met trucks, een overvalwagen en zo’n 80 agenten bereikte met veel vertoon van macht het hotel. 18 agenten vergezellen de wandelaars, op motoren en op een truck. Een jeep met medisch personeel completeert de stoet.loper2

In Adwari staan 8.000 flesjes water klaar. Om de drie kilometer is een waterpost ingericht waar de lopers sponzen, sportdrank en water kunnen krijgen. Een team van tien artsen plus verplegend personeel staat klaar om mensen in geval van nood te helpen. Een traumahelikopter en twee ambulances staan paraat. Iedere loper heeft een startnummer gekregen en bij de finish wacht als verrassing een medaille. Alles en iedereen is in opperste staat van paraatheid.

Hoewel de lopers zich pas om 03.00 hoeven te melden voor het ontbijt verschijnt de eerste al een half uur eerder. ‘Ik kon toch niet meer slapen en elke grote dag begint vroeg’, verklaart hij zijn aanwezigheid. Buiten wemelt het dan al van de Oegandese lopers die gehuld in hun tenue klaar staan voor hun grote krachtproef. Wanneer ik met Theo van den Heuvel en mijn broer Jan naar het startpunt van de wandelaars rij, zit er een Oegandese loper bij ons in de bus. We vragen hem wat zijn bestemming is. ‘I’ll run the marathon in Adwari’, antwoordt hij. Wij leggen hem uit dat deze bus pas over twee uur naar Adwari zal vertrekken. ‘That’s okay’, antwoordt de loper opgewekt. Dan is hij in ieder geval ruim op tijd… Afrika blijft ons verbazen. lopers staff1

We horen dat een oude man gisteren bij het startpunt in Adwari is aangekomen. Kilometers ver had hij door de velden gelopen om aan de marathon deel te kunnen nemen. Bij het startpunt plofte hij neer op een stoel. Daar zou hij de nacht doorbrengen, zodat hij vanochtend zou kunnen starten. Eén van de mannen die vandaag ook zal starten is Julius Achon, een nationale beroemdheid in Oeganda. Als twaalfjarig jongetje rende hij 72 kilometer van zijn woonplaats naar Lira, om deel te kunnen nemen aan een wedstrijd. Tijdens de wedstrijd werd zijn talent ontdekt en via een aantal omwegen kreeg hij een beurs voor een Amerikaanse Universiteit. Als tiener won hij goud op de 1.500 meter tijdens de wereldkampioenschappen voor junioren. Op blote voeten. Later nam hij deel aan de Olympische Spelen van Atlanta en Sydney. Tegenwoordig zet de gepensioneerde atleet zich in voor weeskinderen en zieken in noord-Oeganda. Samen met zijn broer loopt hij vandaag de halve marathon.

Over een uur zullen alle Nederlandse en Oegandese lopers hun bussen bestijgen. De rit van Lira naar Adwari is 50 kilometer lang en duurt ruim een uur. Om kwart voor zes (kwart voor vijf Nederlandse tijd) starten we met een inspiratiemoment aan de hand van de laatste verzen van Jesaja 40. De volledige tekst van het openingswoord staat hieronder, zodat je weet met welke boodschap de lopers vandaag vertrokken zijn.

Moge de Here jullie zegenen en moge deze marathon tot zegen zijn van dit land!

Hieronder volgt de inspiratieboodschap:

Jesaja 40:27-31

Vrienden van Adwari, vrienden van Oeganda, broeders Musketiers,

Wij weten dat het gebied waar we nu gaan lopen tijden van grote nood heeft gekend. Wij weten dat golven van veedieven, rebellenlegers en rovers over dit land zijn heen gerold. Wij hebben kennis gemaakt met voormalige kindsoldaten, vluchtelingen, wezen en weduwen. Wij weten dat velen van ons het gevoel kennen dat Jesaja beschrijft: ‘Mijn weg is voor de Here verborgen! Mijn recht gaat aan mijn God voorbij!’ Sommigen van ons, hier in Oeganda, maar evengoed in Nederland, hebben gebeden: ‘God, kan het U niet schelen dat wij vergaan? God waar bent U?’ Velen van ons kennen dat punt van volkomen eenzaamheid.

Maar vandaag zijn wij hier bij de start van deze marathon samengekomen om te proclameren dat onze wegen niet verborgen waren voor God! Ons recht is niet aan ons voorbijgegaan! God heeft ons niet vergeten!

Waarom kent dit land zo’n moeizame geschiedenis? Waarom is de aarde hier rood van het bloed en de het zware verleden nog altijd zo dichtbij?

Ik heb zeker niet alle antwoorden, maar één ding weet ik wel:

Want de Bijbel zegt:

Een eeuwig God is de Here!

Schepper van de einden van de aarde!

Hij wordt noch moede noch mat!

Zijn verstand is niet te doorgronden!

Hij geeft de moede kracht en de machteloze vermeerdert Hij sterkte!

Jongelingen worden moede en mat, zelfs jonge mannen struikelen,

Maar wie de Here verwachten putten nieuwe kracht!

Onze God is de sterke God!

Onze God is de krachtbron!

Onze God staat klaar om ons te helpen!

En vandaag zullen wij ons inspannen voor deze marathon. Het zal een krachtproef zijn, er kleven risico’s aan en sommigen bestempelen ons als ‘krankzinnig’.

Maar vandaag, wanneer wij deze ultieme uitdaging aangaan, maken wij een statement.

Wij willen onze levensdagen niet slijten op de tribune. Wij willen geen toeschouwer zijn. Wij willen niet één van die beste stuurlui zijn die staan aan de wal.

Wij willen de goede strijd strijden, wij willen onze energie, ambitie en kracht wijden aan een nobele zaak, wij willen opgaan in een doel dat groter is dan onszelf – zodat wij doelen bereiken die het waard zijn om voor te sterven – of zullen sterven terwijl wij het tenminste hebben geprobeerd.

Vandaag zeggen wij: ik ben niet langer één van de criticasters, ik ben niet langer één van de toeschouwers, ik ben niet langer één van de fans – ik gééf mezelf voor het Koninkrijk van God, met mijn energie geeft ik mijn leven aan Jezus.

Ik wil een man zijn die weet hoe hij moet finishen.

Sommigen van ons hebben mooie plannen, hebben goede voornemens, hebben dromen – voor onze gezinnen, voor onze huwelijken, voor onze bedrijven, kerken en samenleving. We hebben onze plannen, maar hebben te vaak opgegeven met de finish in zicht.

Sommigen van ons zijn de mannen van het grote ‘bijna’.

Ik leef ‘bijna’ helemaal heilig.

Ik hou ‘bijna’ onvoorwaardelijk van mijn vrouw.

Ik heb mijn dromen ‘bijna’ gerealiseerd.

Vandaag geeft God ons de gelegenheid om deze levensveranderende les te leren: hoe zwaar het ook wordt, hoe heet het ook wordt, hoe moedeloos ik me ook voel: ik weiger verder te leven als de man of vrouw van het grote ‘bijna’ – ik wil een man zijn van ‘helemaal’. Ik wil een finisher zijn. Ik wil afmaken waar ik aan begonnen ben. Ik wil sterk eindigen. Ik wil die man zijn waarvan de Bijbel zegt: ‘En al wat hij onderneemt gelukt!’

Terwijl we lopen zullen we vermoeid raken, maar wie de Here verwachten putten nieuwe kracht! Zij varen op met vleugelen als arenden, zij lopen maar worden niet moe, zij wandelen maar worden niet mat.

Het zou toch mooi zijn als je deze marathon als op adelaarsvleugelen kon voltooien. Zachtjes glijdend naar de finish, in een eindeloze flow. Maar in het Hebreeuwse denken komt het grootste idee altijd het laatst. Dus dat fantastische zweven op adelaarsvleugels is iets wat God je geeft, maar als hij je dieper wil brengen, als hij je verder wil brengen dan mag je gaan lopen. En dan loop je en loop je en loop je en het kost je kracht. Je wordt moe. Misschien raak je uitgeput. Maar om dan vol te houden, dat is een daad van geloof. Dat is een moment van karaktervorming. ‘Ik wil leren om een man te zijn van ‘helemaal’.

En als je zelfs niet meer kan lopen, dan mag je gaan wandelen. Je mag zelfs gaan kruipen. Als je maar volhoudt, als je maar door gaat, als je maar niet opgeeft. Want dat is het allergrootste in het leven van een mens, dat hij voort blijft ploeteren, stapje voor stapje, volhardend in die eindeloze weg die voor hem ligt – en weigert op te geven, weigert te gaan slapen, weigert aan de kant te gaan zitten, maar stapje voor stapje zich voortsleept naar de finish. Dat is waar de winnaars geboren worden, dat is waar harten worden gekneed, dat is waar de toeschouwer transformeert in de strijder.

En daarom, geliefde broeder, geliefde zuster, hou vol en beschouw deze marathon maar als een miniatuurversie van je leven met God. De komende uren zul je lessen leren die je op geen enkele andere wijze kon leren dan door het leveren van deze extreme krachtsinspanning. Hou je handen en je hart open. Geef jezelf. Spendeer het beste wat God je gegeven hebt. En ervaar hoe hij een leeg vat kan vullen.

Laten we samen neerknielen, elkaar vastpakken en het Onze Vader bidden.

website

KARAKTER CHALLENGE ONLINE

link

4M ACADEMY

Man zijn heeft alles te maken met verantwoordelijkheid nemen. 

Lees verder

Karakterweekend

blok karakterweekend2

Een reis van 72 uur waarbij 30 cm misschien wel de langste afstand is...

link

AFTERMOVIE 4M EVENT '20

Kijk samen met ons terug op een schitterende dag vol fantastische ervaringen en krachtige keuzes!

link

Doe een vader-tiener weekend!

VT

Een bijzonder opbouwende ervaring tussen vader en kind.

Karakter weekenden

Bekijk welke weekenden er voor dit jaar gepland zijn!

link

Log in

Stichting de 4e Musketier

Postbus 1119
8001 BC  ZWOLLE

CONTACT

KVK: 08177329
BTW: NL819575136B01